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Q1. Under Evaluation Criteria, numbers 7 Proposed Management Plan, and 8 Proposed 

Maintenance System, where in the proposal should we explain our approach to these two 

items? 

A1. The Plan and Maintenance System should be added to the back of the 24-102. 

 

Q2. Can one currently licensed Louisiana Professional Engineer (Civil or Electrical) satisfy 

the requirements for Nos. 1 and 3 as well as function as the Consultant’s Project 

Manager? 

A2. Yes, the same person can be used to satisfy the multiple requirements. 

 

Q3. Under Minimum Personnel Requirement 4d, states that “one technician with 

manufacturer certifications/authorizations for repair for each device.”  What 

certifications/authorizations would be acceptable for this requirement?  Reason being 

Daktronics can offer a certification that an individual attended a Vanguard/DMS training 

session.  Although Daktronics does not offer an authorization or certification that an 

individual is competent and able to troubleshoot the display effectively.  Is the training 

attendance certification acceptable for this requirement? 

A3. Yes, that is acceptable. 

 

Q4. Under Minimum Personnel Requirement 4d, “one technician with manufacture 

certification for repair for each device”, is there a problem if two, three, or even four 

different technicians will one or more certifications are used to fulfill the requirements? 

A4. That is acceptable. 

 

Q5. (Page 10 of 19) “Response Times and Penalties” Request for clarification: Please provide 

the hours of operation in which work orders will be submitted by Engineer to Consultant 

for verification.  Request for clarification: Are there any restrictions for lane closures? 

A5. Work orders may be submitted by DOTD (or our contract staff operating the Traffic 

Management Center) any time of day (24 hours) any day of the week (7 days).  We 

expect the majority of the work orders to be issued from 7am – 4pm M-F. 

 Most of our sites do not require any lane closures.  The sites that do require a lane closure 

will have restrictions determined by the District Traffic Engineer at the time of repair. 

 The time restrictions may vary in length depending on many factors. 



 The response time and penalty should be calculated in such a way to account for this time 

restriction. 

 

Q6. Is the Prime Consultant required to perform 50% plus of the contract? 

A6. No, see advertisement. “If Subs are used whether consultants or contractors, at no time 

may the portion of work to be performed by the Sub exceed the portion of work to be 

performed by the Prime.” 

 

Q7. Under 3b of the 24-102, many or most contractors do not have a firm licensed number 

registered with LAPELS.  How should this be completed? 

A7. Firm number with LAPELS or with Secretary of State (for non-engineering/surveying 

firms) should be listed. 

 

Q8. Under 5a of the 24-102, Contractors may not have an audited overhead rate or cognizant 

overhead within the DOTD’s CCS system.  How should this box be completed? 

A8. The answer should be No/No (cognizant agency overhead rate as accepted by other DOT 

– such as for outer state engineering firms). 

 

9Q. Under 5b of the 24-102, Contractors may not have submitted audited labor rates to the 

DOTD Audit Section in accordance with Section 2.3 of the CCS Manual.  How should 

this box be completed? 

9A. No (firm labor rates are not required but DOTD may use the state average labor rates). 


